En kakkelovn til Bjørnsund – vår mest utfordrende reise, men kanskje den vakreste

Slik begynte det:
Hei! Har et 100 år gammelt Schmidt-hus (murhus) på det fraflyttede fiskeværet Bjørnsund utafor Molde. Huset ser ut som en liten bryllupsgave og var bygd som det også, og ville kle en kakkelovn for hjørnemontering.

Etter 6 måneders kommunikasjon via e-mail reiste jeg på befaring til hennes vakre gamle hus på Nordre Bjørnsund på Romsdalskysten. Så langt ut i havet du kommer.
For å komme til Bjørnsund tar man fly til Molde, kjører bil en times tid til Bud, og så tar man kundens båt en halvtimes tid ut i havgapet der Bjørnsund-øyene ligger.
Bjørnsund har en spennende historie, ble fraflyttet på 70-tallet, men alle husene der ute er vel bevarte og brukes i dag primært som fritidshus.

 

Her kan du lese mer om Bjørnsund: http://www.bjoernsund.com/historie/bjoernsundhistorie

Vår kundes hus ligger majestetisk til overfor bryggene på Nordre Bjørnsund. Huset ble bygget i mur etter østerrikisk arkitektur og skikk på begynnelsen av 1900-tallet. Huset var fraflyttet og hadde ligget lenge ut til salgs før vår kunde forbarmet seg over det og begynte en møysommelig restaurering. Etter en grundig befaring konkluderte vi med at det var absolutt mulig å sette en kakkelovn i annen etasje.

 

 

Så da reiste vi ut et par måneder senere. Kakkelovnen ble sendt i forveien med lastebil til Harøysund og deretter med frakteskip til Nordre Bjørnsund. På Nordre Bjørnsund ble kakkelovnen møtt av venner og bekjente naboer som hjalp til med å bære kakkelovnen opp til huset. En fantastisk innsats og en stor hjelp for oss!

 

 

Det ble en flott kakkelovn modell Kungsholm fra Gabrielsen Kakkelovner i et vakkert hus, rett og slett en sjelden opplevelse i fantastiske omgivelser!

 

 

0

I Oscars gate

I Oscars gate på Frogner i Oslo står det mange vakre gamle kakkelovner, de fleste av bygget rundt 1895 til 1905. Vi har hatt gleden av å restaurere flere av dem, men denne gangen var ny kakkelovn ønsket fra det svært hyggelig ekteparet med ny leilighet som skulle rehabiliteres. Ekteparet hadde tidligere restaurert en tilsvarende gammel kakkelovn, men mente at en ny kakkelovn fra Gabrielsen Kakkelovner ville passe bedre inn i den nye leiligheten. Vi fikk oppdraget med å ta ned den gamle kakkelovnen, som vi forøvrig kjøpte, og sette opp en ny kakkelovn modell Strømsrum.

             

 

Den gamle ærverdige kakkelovnen ble først merket kakkel for kakkel, forsiktig tatt ned og pakket forsvarlig inn i bobleplast. En møysommelig prosess som tar ca. 2 dager. Deretter ble den pakket ned i kasser og fraktet til vårt lager hvor den ligger og venter på noen som vil kjøpe den. Når kakkelovnen skal settes på nytt vil vi bytte alle messingdetaljer hvis ny eier ønsker det, og eventuelt setter inn en innerdør i glass.

 

 

 

Etter at den gamle ovnen var fraktet bort støpte vi nytt fundament i gulvet og ventet på at vegger og gulv skulle gjøres ferdige før vi satt i den nye kakkelovnen.

  
Vår dyktige kakkelovnsmaker bygde den nye kakkelovnen opp slik at den passet perfekt i forhold til der den gamle hadde stått! De ble en flott installasjon av en kakkelovn modell Strømsrum. Kakkelovnen er ca. 280 cm høy, og eierne er svært fornøyde!

 

    

 

 

0

Et gammelt skipperhus

I Nevlunghavn står et gammelt vakkert hus under oppussing. Ekteparet som eier huset ønsket seg kakkelovn og tok tidlig kontakt med oss i Gabrielsen Kakkelovner for en befaring. De var litt i tvil om kakkelovnen ville bli for stor, eller for dyp, og hadde sett for seg en rektangulær klassisk kakkelovn.
Kakkelovnen skulle erstatte en gammel kamin som hadde gjort sitt, og skulle også være en god oppvarmingskilde for hele huset. Under befaringen så vi at det ikke ville by på plassmessige problemer med å sette inn en rektangulær kakkelovn – den er tross alt ikke mer enn 60 cm dyp.


Etter et besøk i butikken vår på Nesbru i Asker valgte de seg en kakkelovn modell Borgholm – en vakker klassisk kakkelovn fra Gabriel. I tillegg til standard utførelse med messingbeslag og stort brennkammer ønsket de seg en enkel dekor på kakkelovnen. Valget falt på «Fransk lilje» i blått. Og riktig vakkert ble det!


Kakkelovnen, modell Borgholm , ble oppført før oppussingsarbeidene var helt ferdige.

Kakkelovnen ble montert på ferdig støpt gulv før man la det nye gulvet.

 


Kakkelovnen står nå i et miljø av gamle trebjelker, klassisk tapet og et nydelig nytt eikegulv. Kunden ble riktig godt fornøyd, og vi er ikke så rent lite stolte vi heller!

Signert Gabrielsen Kakkelovner

0

3 meter på Majorstuen

I en herlig leilighet på Majorstuen ønsket man seg kakkelovn. Leiligheten er lys, luftig og åpen med stor takhøyde, hele 340 cm. Vi så raskt at her ville det kreves en kakkelovn med god høyde. Enten kan man ta en standard kakkelovn med standardhøyde 231 cm og bygge den opp litt i sokkelen og legge inn et par ekstra skift i overkroppen, eller man kan bygge en såkalt 3-meters ovn fra Gabriel og Gabrielsen kakkelovner.
Eierne bestemte seg raskt for en 3-meters ovn med modell Kungsholm.

En 3-meters ovn skiller seg fra de vanlige modellene med at den er laget med ett ekstra skift rett over brennkammeret, rett under midtsims/magebelte. I tillegg har den høy sokkel og 1 ekstra skift i overkroppen. En fantastisk kakkelovn!

 

Først måtte vi imidlertid ta ut den gamle peisen, pusse over brannmur, ta ut hull til nytt røkrør og lage fundament i gulvet.

Her ser man tydelig spor etter den gamle svært lite effektive gruepeisen. Ferdig med fundament og pussing av brannvegg!

Så var det å bære inn og begynne å installere kakkelovnen. Her er stammen på plass og vår kakkelovnsmaker har begynt å sette kaklene.

Det tar tid og krefter å bygge en slik kakkelovn, men vår kakkelovnsmaker er svært dyktig!

Det ble en spesiell og vakker installasjon. Det er ikke mange leiligheter som kan ta en slik kakkelovn, men her ble det veldig fint med Arne Jacobsen, Pushwagner og Gabriel i skjønn forening!

 

Signert Gabrielsen Kakkelovner

 

 

0

I tredje etasje på Frogner

En varm sommerdag i 2016 ble vi kontaktet for å ta en befaring for mulig installasjon av kakkelovn.
Det var en gammel og godt brukt leilighet som skulle totalrenoveres. Eierne hadde funnet at det var lurt å kontakte oss på et tidlig tidspunkt for å få en vurdering av mulighetene for å få installert en kakkelovn, og selvsagt et tilbud på installasjonen. Vi så tidlig at dette var et prosjekt som ville ta litt tid, men vi satte pris på å bli koblet inn såpass tidlig . Eksisterende peis skulle rives og det skulle flytsparkles og legges nytt gulv.

Den gamle peisen er revet og fargepaletten er kommet på veggen.

 

Da de hadde fjernet det gamle gulvet hadde vi muligheten til å komme inn og forsterke gulvet der kakkelovnen skulle stå. Vi hadde da funnet ut at det ville bli pent med en kakkelovn som ville bli 290 cm høy i forhold til takhøyde, nytt listverk og stukkatur. Eierne bestemte seg for en modell Kungsholm fra Gabriel og Gabrielsen Kakkelovner.


Før vi begynte å sette kakkelovnen la man nytt gulv først. Dette gir oftest penest resultat med henblikk på sluttresultatet rundt sokkelen. Når vi startet arbeidet med kakkelovnen var det viktig at eierne var til stede for å bestemme nøyaktig plassering slik at brennkammeråpningen var mest mulig synlig fra alle vinkler.

 

Det var også et ønske om å kunne se flammene i kakkelovnen fra kjøkkenet.

Det ble et svært flott resultat hvor farger, stukkatur og innredning hver for seg spiller en viktig rolle for å skape den vakre helheten. Kakkelovnen fikk riktig høyde og dominerer på en ganske diskret måte, har blitt en viktig varmekilde og en installasjon for beundring.

Signert Gabrielsen Kakkelover

0

I en leilighet på Grünerløkka

Vi fikk en mail en kveld i begynnelsen av oktober, og budskapet var klart, vi fryser og ønsker oss en kakkelovn fra Gabrielsen. Morgenen etter dro vi på befaring og eierne og jeg  fant i fellesskap ut at en rektangulær kakkelovn ville bli det fineste og mest praktiske. De skulle bare gjøre om litt i stuen først, men ville gjerne ha kakkelovn til jul.
Etter å ha besøkt oss i vårt showroom på Nesbru i Asker og godtatt tilbudet de fikk fra oss, og med god hjelp fra kakkelovnprodusent Gabriel Kakelugnar, fant vi at vi kunne klare å sette kakkelovnen før jul.

Før snekkere og malere skulle slippe til, lagde vi et solid fundmanet i gulvet slik at vi ikke skulle støve for mye etter at det var malt. Da snekkerne og malerne hadde gjort sitt rykket vi inn en sur novemberdag og begynte å montere kakkelovnen – en modell Ekeby. Som man kan se av bildene ble det en svært fin installasjon, og ikke minst ble det vakkert mot den svarte veggen (Lady 85 % svart, supermatt).

Kakkelovnen er i standard utgave 235 cm høy, men her har vi forhøyet sokkelen og lagt inne et ekstra skift i overkroppen slik at den harmonerer pent i forhold til takhøyde. Denne kakkelovnen ble da 280 cm høy. Vi var ferdige med installasjonen 2. desember, hvilket var i trygg avstand til jul!

 

Signert Gabrielsen Kakkelovner

0