Invitasjon

Vi ønsker deg tilstede på feiringen av vårt nye showroom!

I samarbeid med våre leverandører gleder vi oss til å vise frem det ypperste innen peis, fyring og varme. Vi har stilt ut flere nyheter for å inspirere deg innen det aller nyeste på markedet.

Dørene åpner for et eksklusivt arrangement:
Lørdag 28. oktober klokken 10.00-15.00.
Sted: Fekjan 13B, 1394 Nesbru.

Gode åpningstilbud og trekking av vinner av en utepeis til en verdi av 8900,-!
Vinner trekkes klokken 15.00.

Vi gleder oss til å se deg!
Lars & Stein
www.kakkelovner.no
www. alfavarme.no

0

Høyt over Sandvika står en Tillinge

Høyt over Sandvika i Bærum har vi montert en kakkelovn modell Tillinge. Den står og troner over Sandvika og Oslofjorden i en kjedet enebolig fra 80-tallet.

Et godt bevis på at du ikke må ha sveitservilla eller en gammel høyloftet leilighet for å eie en kakkelovn.

Nærbilde av Tillinge

Et femdagers prosjekt

Det var i utgangspunktet et enkelt prosjekt, men veien ble litt lengre enn først antatt. Først måtte vi fjerne den gamle gruepeisen – også kalt lokomotivet.

Etter 30 år hadde eierne sett seg lei på at peisen tok så mye plass, men ga såpass lite varme igjen. I tillegg sto ikke all mursteinen i stil med resten av rommet.

Den hvite murpeisen før den rives

Løsningen ble en kakkelovn far Gabrielsen Kakkelovner. Ikke bare for utseendets skyld, men også på grunn av kakkelovnens evne til å spre og holde på varme. På grunn av det varmeakkumulerende systemet kan den holde boligen varm i over et døgn med kun noen få vedkubber.

Flislegging, pussing og maling måtte til

Etter at den gamle peisen var fjernet var det selvsagt et stort sår igjen etter peisen, og parketten var lagt inntil. Vi stod nå overfor to muligheter – enten skjøte inn ny parkett eller legge fliser.

Etter muring og pussing

Å skjøte inn ny parkett ville gi både farge- og høydeforskjell. Dermed endte vi opp med å legge fliser. Vår kakkelovnsmaker er tilfeldigvis en dyktig flislegger, så resultatet ble meget bra. 

Etter at vi hadde lagt fliser og pusset skorstenen, ble stuen malt om. Vi anbefalte å bruke en annen farge enn hvitt bak kakkelovnen for å skape en kontrast til denne. Fruen i huset valgte Lin fra Jotun – og det ferdige resultatet ble svært vellykket.

Fra vi rev peisen og hadde lagt fliser og montert kakkelovn tok det fem dager. Nøyaktig og effektivt.

Hvit Tillinge med lukkede dører

Kronen til Tillinge

Kunne du tenkt deg en kakkelovn? Ta kontakt med oss for en helt uforpliktende prat! Kontaktinformasjonen finner du nedenfor.

0

Gjør vedovnen klar for sommeren

Sommeren nærmer seg, og med varmere dager fyrer vi opp sjeldnere. Da kan det være lurt å benytte anledningen til å rengjøre ildstedet – her er våre beste tips.

Riktig fjerning av asken

Aske kan forårsake brann om den ikke håndteres riktig. Det kan nemlig være glør i asken, og disse kan ulme i over et døgn. Bruk en metallspade og metallbøtte med lokk når du fjerner asken. Deretter lar du bøtta stå ute i et døgn eller gjerne to, før du kaster asken i restavfallet.

Alternativt kan du bruke en askesuger
Askesugeren fanger opp de fine askepartiklene og sotet slik at de ikke virvles rundt i rommet – i motsetning til en standard støvsuger.  

Pass på at glørne har slukket helt før du støvsuger!

Ren aske er super som gjødsel 

Ren aske er rik på kalium og kalk og er derfor super næring for hageplanter og gressplen. Dersom du har en hage kan du spre asken ut i snøen eller i vårregnet. Aske er basisk, så unngå surjordsplanter som rhododendron og hortensia.

Vil du hjelpe våren litt? Et lite triks er å strø aske på de siste restene av snø – asken absorberer nemlig varmen fra sola og gjør at snøen smelter raskere.

Spar litt av asken til rengjøring av ovnsglasset, den er ypperlig til å få soten bort.

Fjerne sot fra glasset

Det er fire ting du trenger for enkel og effektiv rengjøring av glasset: aske, vann, tørkepapir eller avispapir og hansker. Sot og vann danner en slags lut som kan være hard for hendene, så det er viktig å beskytte seg godt.

Slik gjør du:

  • Dypp papiret i litt vann og kald aske. Pass på at det ikke renner for mye da det kan skade ovnen. 
  • Gni papiret over glasset på innsiden. La det virke litt og gjenta prosessen om nødvendig.
  • Tørk til slutt over med tørt papir eller en mikrofiberklut.

Voilà! Skinnende rent glass – lett og miljøvennlig.

Rengjøring av utsiden av ovnen

Støvtørk ovnen med en tørr mikrofiberklut. Bruk en støvsuger med myk børste for å komme til vanskelige steder med støv og sot.

Trenger ovnen en grundigere vask bør du sjekke hvilken rengjøring som er best for din type ovn. Snakk gjerne med forhandleren din.

Vedlikehold av ovnen – er noe skadet?

En årlig sjekk av brennplater og pakningene rundt glasset er viktig for å opprettholde kvaliteten på ovnen – og sikrere vedfyring. 

Det er ikke nødvendig å gjøre noe med rifter eller småsprekker, men dersom du oppdager større skader må brennplatene og/eller pakningene byttes ut snarest. Rådfør deg med forhandler om du er usikker.

Sjekken kan du enkelt gjøre selv, eller du kan bestille en service av ovnen – så kan du lene deg tilbake mens andre gjør jobben.

Våren er en fin tid å sjekke over pipa

En pipebrann er det siste du trenger når du fyrer. Heldigvis er det noen enkle grep du kan ta for å forebygge dette. 

Røykrør og pipe holder du rent med en sotfjerner som du legger i peisen eller ovnen. Sotfjerneren slipper ut en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindelser.
Gjenta jevnlig – mellom hver fjerde eller femte fyring.

Sjekk skorsteinen fra utsiden i tilfelle vær og vind har behandlet den litt for hardt. Noen ganger bør pipa få en liten oppgradering. 

Du bør også kontrollere om det er synlige tegn etter pipebrann, som sprekker, flekker eller sur lukt. Da er det viktig at du får reparert og renset pipa for beksot. 

Rensing av pipa gjør du enkelt selv med en røykrørsbørste – og litt balanse.

Om du ikke er komfortabel på taket kan du overlate jobben til feieren. Feier kommer hvert fjerde år på faste kontroller, men du kan ha en bestillingstjeneste for årlig kontroll.

Oppbevaring av ved om sommeren

For å hindre råte- og muggdannelser bør du alltid oppbevare veden tørt og luftig. 

Det aller beste er en tørr kjeller, men det er ingenting i veien med å lagre veden ute dersom den får godt med luftsirkulering og er beskyttet mot vær og vind.

Mellom fyringssesonger er det lurt å stable om på restveden for bedre luftsirkulering.
Pass på at du legger ny ved i bunnen og restved på toppen. Du bør også rengjøre gulvet for flis og avfall. 

Gjennomført sjekkpunktene? Da er det bare å gi seg selv et klapp på skulderen og nyte sommeren – vel vitende om at du har alt på stell til neste fyringssesong!

0

I tredje etasje på Frogner

Vi fikk gleden av å bidra med en Kungsholm under totalrenoveringen av en vakker Frogner-leilighet. Et tidkrevende, men desto mer givende arbeid.

En varm sommerdag i 2016 ble vi kontaktet av eierne av en godt brukt leilighet på Frogner. De hadde bestemt seg for å pusse opp hele boligen – og ønsket å sette kronen på verket med en kakkelovn.

Nøkkelen ligger i forarbeidet

Vi tok turen for en befaring. Eierne hadde funnet at det var lurt å kontakte oss på et tidlig tidspunkt for å få en vurdering av mulighetene for å få installert en kakkelovn – og selvsagt et tilbud på installasjonen. Vi så tidlig at dette var et prosjekt som ville ta tid, men vi satte pris på å bli koblet inn såpass tidlig.

Den gamle peisen er revet og fargepaletten er kommet på veggen.

Den eksisterende peisen ble revet og det gamle gulvet ble fjernet. Vi kunne dermed komme inn og forsterke gulvet der kakkelovnen skulle stå.

Vi hadde på dette tidspunktet kommet frem til at det en kakkelovn med en høyde på 290 cm ville være optimalt med tanke på takhøyden, stukkaturen og det nye listverket. Eierne bestemte seg for en modell Kungsholm fra Gabriel og Gabrielsen Kakkelovner.

Skjønnheten ligger i helheten

Men før vi begynte å bygge kakkelovnen, måtte det først legges nytt gulv. Dette gir et finere resultat med henblikk på sluttresultatet rundt sokkelen.

Når vi startet arbeidet med kakkelovnen, var det viktig at eierne var til stede for å bestemme nøyaktig plassering slik at brennkammeråpningen var mest mulig synlig fra alle vinkler.

For dem var det også viktig å kunne se flammene i kakkelovnen fra kjøkkenet – noe vi selvsagt tok hensyn til.

Det ble et svært flott resultat. Farger, stukkatur og innredning spiller hver for seg en viktig rolle for å skape den vakre helheten. Kakkelovnen fikk riktig høyde. Den er dominerende, men på en diskret måte.

Boligen har ikke bare fått en vakker varmekilde. Den har også fått et nytt blikkfang og et samtaleemne.

0

Skal du hogge egen ved? Gjør det før påske!

Nå som våren nærmer seg og vedstabelen begynner å minke, er det på tide å tenke på veden for neste vinter. Visste du at det er best å hogge ved på vinteren, før sevjen kommer?

“Veden skal kløyves til påske”

Før i tiden brukte folk å si at “veden skal kløyves til påske”, slik at den rekker å tørke på våren og sommeren når lufta er varm, og bli klar til bruk når fyringssesongen begynner. 

Om vinteren “hviler” trærne, og tar derfor ikke til seg vann eller mineraler som gjør veden mer medgjørlig. På våren derimot “våkner” trærne til, knopper kommer og sevjen begynner å trekke opp, som fører til stor vannføring gjennom stammen og det tar lenger tid for veden å tørke, i tillegg til at du må fjerne løv og knopper.

Kløyv veden med en gang

Du kan med fordel kappe og dele/kløyve veden rett etter felling. Da er veden frossen og rå, og dermed lettere å håndtere. Halvtørr, seig og trådete ved gjør kløyvingen mer slitsomt. 

Venter du for lenge med å kløyve vil barken slippe fra kubbene og fuktighet kan trekke inn i veden som kan bli vanskelig å bli kvitt. 

Unngå å kappe stammen i for store kubber- dette forlenger tørketiden. 

Å kløyve veden er forholdsvis enkelt med de riktige verktøyene og den riktige teknikken er det en fin trening. 

Les dette gode tipset fra Oslo vedsentral.

HUSK: Til tross for god trening, kan vedhogst være farlig arbeid. Sørg for å ha riktig utstyr!

Stabling og plassering påvirker tørkingen

Med veden hogd og kløyvd er det tid for tørking av veden. Da er hvordan du stabler og plasserer veden essensielt for tørketiden. Mye vann skal ut av veden før den er klar til opptenning. Kubbene skal ha maks 20% fuktighet for å være god fyringsved. Og når veden er ferdig tørket, skal den oppbevares til neste vinter. 

Dette må du passe på:

  • Plasser vedstabelen på det mest vindfulle stedet på tomta – vind og sol er hovedfaktoren til tørkeprosessen.
  • Stable veden luftig ved å legge en pall eller noen tømmerstokker i bunnen. Pass også på at det er luft mellom lagene- det nederste laget bør ligge med barken vendt ned. Dette hindrer kubbene fra å råtne.
  • Står stabelen inn mot en vegg må du ha en luftespalte slik at lufta får sirkulert.
  • Dekk vedstabelen med et tak. En presenning kan hindre at veden tørker nok og holde på vannet i kubbene. 

Oppbevar veden tørt
Når veden har tørket er det viktig å holde den tørr når høsten kommer og luftfuktigheten ute øker. Det beste stedet er i en tørr kjeller eller i en garasje, men får du ikke lagret den inne, kan du holde veden tildekket med en god og tett presenning som holder været borte.

Husk å sjekke om du trenger løyve før hogsten!

For å kunne felle trær, både på egen eiendom eller i utmarka, er det noen steder nødvendig å ha søkt om tillatelse. Det gjelder ikke mange steder, men det er lurt å finne ut om det har noe betydning for deg- så unngår du å sitte med skjegget i postkassa. 

Dette er enkelt å finne ut av. Søk opp på din kommune og se om det er noen regulering på trefelling. 

Obs! Avtal med skogeier før du tar fatt på trefellingen! 
De har et HMS- ansvar for trygg hogst og riktig forvaltning av skogen-det er ikke noe morsomt å oppdage at du har hogd ned et verneverdig tre. 

Den følelsen – når høstmørket og kulda kommer – å ha hogd sin egen ved.

God hogst!

0

En Borgholm flytter inn i Borgen

I det gamle kulturlandskapet Borgen ligger en av Askers eldste gårder. Den har overlevd tre århundrer og har kjempet en innbitt kamp mot tidens tann. Men selv det staeste og stolteste av byggverk må til slutt innse at det behøver en hjelpende hånd.

Eierne satte dermed i gang en storstilt totalrenovering av hovedhuset. En interiørarkitekt ble gitt ansvaret for innredningen da det gamle herskapet skulle gjenreises. Med sitt blikk for detaljer, men også evnen til å se de store linjene, har arkitekten funnet balansen mellom originalt og nytt. Like praktfull som i sine glansdager. Men det var én detalj som manglet.

  

 

Interiørarkitekten tipset eierne om Gabrielsen. Vi tok turen til Borgen for befaring og for å prate med paret om hvordan vi kunne hjelpe med å sette prikken over i’en. Paret falt øyeblikkelig for våre kakkelbelagte skjønnheter og valgte seg ut modellen Borgholm som sitt nye familiemedlem. Med sitt enkle design og sin nette krone – og dører og detaljer i messing – var den som skapt for den nyoppussede dagligstuen.

Og skapt for stuen ble den faktisk. De originale takbjelkene fra 1700-tallet skulle beholdes, og ovnen måtte dermed bøye seg i respekt for det eldgamle treverket. Men til gjengjeld fikk den selskap av spesialdesignede bokhyller på hver side, elegant plassert for å fremheve rommets nye varmekilde.

Vi legger ikke skjul på at både vi og eierne ble fornøyde med det endelige resultatet. Borgholmen fant seg virkelig til rette i sitt nye hjem i Borgen. For en utenforstående kan det virke som om den alltid har bodd der – men det er jo også hensikten.

 

0