Gjør vedovnen klar for sommeren

Sommeren nærmer seg, og med varmere dager fyrer vi opp sjeldnere. Da kan det være lurt å benytte anledningen til å rengjøre ildstedet – her er våre beste tips.

Riktig fjerning av asken

Aske kan forårsake brann om den ikke håndteres riktig. Det kan nemlig være glør i asken, og disse kan ulme i over et døgn. Bruk en metallspade og metallbøtte med lokk når du fjerner asken. Deretter lar du bøtta stå ute i et døgn eller gjerne to, før du kaster asken i restavfallet.

Alternativt kan du bruke en askesuger
Askesugeren fanger opp de fine askepartiklene og sotet slik at de ikke virvles rundt i rommet – i motsetning til en standard støvsuger.  

Pass på at glørne har slukket helt før du støvsuger!

Ren aske er super som gjødsel 

Ren aske er rik på kalium og kalk og er derfor super næring for hageplanter og gressplen. Dersom du har en hage kan du spre asken ut i snøen eller i vårregnet. Aske er basisk, så unngå surjordsplanter som rhododendron og hortensia.

Vil du hjelpe våren litt? Et lite triks er å strø aske på de siste restene av snø – asken absorberer nemlig varmen fra sola og gjør at snøen smelter raskere.

Spar litt av asken til rengjøring av ovnsglasset, den er ypperlig til å få soten bort.

Fjerne sot fra glasset

Det er fire ting du trenger for enkel og effektiv rengjøring av glasset: aske, vann, tørkepapir eller avispapir og hansker. Sot og vann danner en slags lut som kan være hard for hendene, så det er viktig å beskytte seg godt.

Slik gjør du:

  • Dypp papiret i litt vann og kald aske. Pass på at det ikke renner for mye da det kan skade ovnen. 
  • Gni papiret over glasset på innsiden. La det virke litt og gjenta prosessen om nødvendig.
  • Tørk til slutt over med tørt papir eller en mikrofiberklut.

Voilà! Skinnende rent glass – lett og miljøvennlig.

Rengjøring av utsiden av ovnen

Støvtørk ovnen med en tørr mikrofiberklut. Bruk en støvsuger med myk børste for å komme til vanskelige steder med støv og sot.

Trenger ovnen en grundigere vask bør du sjekke hvilken rengjøring som er best for din type ovn. Snakk gjerne med forhandleren din.

Vedlikehold av ovnen – er noe skadet?

En årlig sjekk av brennplater og pakningene rundt glasset er viktig for å opprettholde kvaliteten på ovnen – og sikrere vedfyring. 

Det er ikke nødvendig å gjøre noe med rifter eller småsprekker, men dersom du oppdager større skader må brennplatene og/eller pakningene byttes ut snarest. Rådfør deg med forhandler om du er usikker.

Sjekken kan du enkelt gjøre selv, eller du kan bestille en service av ovnen – så kan du lene deg tilbake mens andre gjør jobben.

Våren er en fin tid å sjekke over pipa

En pipebrann er det siste du trenger når du fyrer. Heldigvis er det noen enkle grep du kan ta for å forebygge dette. 

Røykrør og pipe holder du rent med en sotfjerner som du legger i peisen eller ovnen. Sotfjerneren slipper ut en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindelser.
Gjenta jevnlig – mellom hver fjerde eller femte fyring.

Sjekk skorsteinen fra utsiden i tilfelle vær og vind har behandlet den litt for hardt. Noen ganger bør pipa få en liten oppgradering. 

Du bør også kontrollere om det er synlige tegn etter pipebrann, som sprekker, flekker eller sur lukt. Da er det viktig at du får reparert og renset pipa for beksot. 

Rensing av pipa gjør du enkelt selv med en røykrørsbørste – og litt balanse.

Om du ikke er komfortabel på taket kan du overlate jobben til feieren. Feier kommer hvert fjerde år på faste kontroller, men du kan ha en bestillingstjeneste for årlig kontroll.

Oppbevaring av ved om sommeren

For å hindre råte- og muggdannelser bør du alltid oppbevare veden tørt og luftig. 

Det aller beste er en tørr kjeller, men det er ingenting i veien med å lagre veden ute dersom den får godt med luftsirkulering og er beskyttet mot vær og vind.

Mellom fyringssesonger er det lurt å stable om på restveden for bedre luftsirkulering.
Pass på at du legger ny ved i bunnen og restved på toppen. Du bør også rengjøre gulvet for flis og avfall. 

Gjennomført sjekkpunktene? Da er det bare å gi seg selv et klapp på skulderen og nyte sommeren – vel vitende om at du har alt på stell til neste fyringssesong!