Slik fyrer du mer miljøvennlig
Å fyre riktig er viktig – både for helsen din og for miljøet. Her gir vi deg noen enkle tips til hvordan du kan fyre bedre og samtidig minimere utslippene.
Fyr med ved – ikke noe annet
Kakkelovner skal fyres med ved og ikke noe annet. Søppel, plast, impregnert trevirke og lignende hører ikke hjemme i en ovn. Disse materialene avgir giftige gasser og skal kildesorteres.
Veden du fyrer med, skal være moderat tørr. Altså skal den helst ha et fuktighetsinnhold på 15-20 prosent. Bruk gjerne en fuktmåler for å måle innholdet. Har du ikke en måler, er en god tommelfingerregel at veden bør ha ligget utendørs – under tak – i minst et halvt år. Og gjerne opptil ett år.
Etter at du har tatt veden inn i hus, bør du helst bruke den i løpet av et par uker. Da blir den ikke for tørr. Er veden veldig tørr, brenner den fort og avgir dermed mindre varme. Samtidig blir forurensningen større.
Bruk et opptenningsmiddel
For å få fart på flammene og minimere utslippene er det lurt å bruke et opptenningsmiddel. Tennbriketter og tennposer er begge gode til dette formålet. Du kan også bruke tynne vedkubber eller kvister.
Avispapir, derimot, bør du helst unngå. Dette kan forsinke opptenningen og dermed forhindre lufttilførselen. Tennvæske skal du ikke bruke under noen omstendigheter. Ikke bare skaper det større utslipp, men det kan også gå utover brannsikkerheten.
Fyr fra toppen og ned
Å fyre fra toppen og ned har flere fordeler. Gassene som veden produserer, forbrennes i stedet for å forsvinne ut i luften. I tillegg skapes det en jevnere, mer behagelig flamme – og veden produserer varme lenger.
Stable veden luftig og helst i en firkant – med de groveste kubbene nederst. Opptenningsmiddelet plasseres rett under de øverste vedkubbene. Etter at du har tent på, lar du luken stå på gløtt til flammene har satt seg i de øverste kubbene. Deretter kan du stenge luken.
Tilfør luft
Det kreves mest luft i starten av opptenningen. Etter hvert som flammene har tatt tak, kan lufttilførselen justeres ned, men ikke stenges av helt. For lite luft gir nemlig en for langsom forbrenning og skaper større utslipp. En klar, gul flamme – som ikke er for kraftig – er et tegn på en god lufttilførsel.
Se på røyken
Forbrenningen er god dersom glasset på ovnen ikke sotes ned. Om du ikke har glassdør på ovnen, kan du også se på røyken som kommer ut av skorsteinen. Et godt tegn er om røyken er klar.
Er røyken gulaktig, svart eller grå er det sannsynlig at det slippes ut for mye forurensende stoffer. Blir ikke kvaliteten på røyken bedre med mer effektiv fyring, kontakt feier eller miljørådgiver for å se hva årsaken kan være.
Vær oppmerksom på at røyken kan bli hvit når det er kaldt. Grunnen er at kulden skaper en kondens som gir inntrykk av at røyken er tykkere. Denne kondensen er imidlertid helt ufarlig.
Ta hånd om asken
Aske sorteres som restavfall. Pass alltid på at asken er fullstendig kald og fri for gnister før den sorteres. Dersom du skal oppbevare asken eller frakte den, bør du ha asken i en brannsikker boks med lokk for å forhindre spredning av støv.
God fyring!