En kakkelovn i fyr og flammer

Historien bak kakkelovnene

Kakkelovnene vi leverer og monterer, lages av svenske Gabriel Kakelugnar – oppkalt etter grunnleggeren Gabriel Burmeister. Deres historie begynte for snart 100 år siden. 

En høstdag i 1924 gikk kunstneren Gabriel Burmeister gjennom gatene i Gøteborg og passerte tilfeldigvis en antikvitetshandel. Der fikk han øye på en vakker tekanne hvor navnet “Tillinge” var stemplet i bunn. 

Fabrikken i Timmernabben 

Dette navnet sa ham ingenting på dette tidspunktet. Men etter nærmere undersøkelser fant Gabriel Burgmeister ut at tekannen var laget i Timmernabben – eller Tillinge Nabbe som det tidligere het – ved Smålands østkyst. 

Bilde hentet fra Gabriel Kakelugnar

Burmeister dro til stedet og endte faktisk opp med å kjøpe den nedlagte Tillingefabrikken der tekannen var produsert. Han døpte fabrikken Gabriel Fajans Verken, og høsten 1925 begynte han en beskjeden produksjon av keramikk blant annet ved hjelp av dekoratøren Hjalmar Dahl som Burmeister hadde jobbet med hos Bobergs Fajansfabrik. 

Burmeister hadde mange år tidligere fattet interesse for såkalt ekte fajanse. En type keramikk som skiller seg fra porselen ved at det brukes gul eller rød leire og tinnoksid, som skaper en ugjennomsiktig glasur – og som dermed gjør det mulig å dekorere i mange farger. Det var dette produktet de skulle erobre verden med.

To branner og en verdenskrig 

Etter bare fem års produksjon ble fabrikklokalene totalskadet i en voldsom brann. Burmeister fikk reist fabrikken på nytt, men ni år senere ble fabrikken igjen rammet av flammene. Burmeister og hans kolleger nektet å la ulykkene ta knekken på keramikkdrømmen, og satte igjen i gang med å bygge opp fabrikken på ny. Denne gang enda større og med mer moderne maskiner og ovnen. 

Men på samme tid brøt andre verdenskrig ut. Og med den ble det en plutselig stans i importen av materialer, som glasurer og farger. Dette tvang fabrikken til å produsere alt selv. Bull Lidbeck, teknisk leder, var en avgjørende kraft i denne perioden. I tillegg til å ha keramisk utdanning var han både praktisk og kunstnerisk av seg – og en viktig grunn til at bedriften kunne fortsette utviklingen frem mot 1980-tallet. 

Kakkelovnene kommer 

Gabriel Burmeister ledet bedriften frem til sin død i 1946, hvoretter hans søster overtok styringen. I 1984 overtok tredje generasjon Burmeister driften. Og det var på denne tiden at de først begynte å produsere kakler – og litt senere sine egne kakkelovner. 

Det er disse som i dag markedsføres i hele Europa under navnet Gabriel Kakelugnar. Og som vi i Gabrielsen Kakkelovner er så heldige å bringe videre til norske hjem. 

Kilde: www.gabrielkakelugnar.se