Etter at den ferdig kakkelovnen er montert.

En Kungsholm tar plass på Oppegård

Den gamle innmurte peisen ble revet – og opp fra restene steg en flunkende ny kakkelovn.

I en bolig på Oppegård utenfor Oslo stod en innmurt peis. Den hadde fyrt og varmet i flere tiår, noe den sotete mursteinen var et bevis på. Men nå var det på tide å la den pålitelige peisen nyte en velfortjent pensjonisttilværelse og la en Gabrielsen kakkelovn ta over jobben.

Den gamle, innmurte peisen

Først rive ned – så bygge opp

Men det var ikke bare bare å gjennomføre byttet. Først måtte peisen rives – murstein for murstein – uten å la det gå for mye utover muren rundt. Den skulle nemlig bevares som et bakteppe for den kommende kakkelovnen. 

Etter at peisen er revet.

Men noe måtte selvsagt rives for å få fjernet hele ildstedet. Det betydde at vi måtte bygge opp deler av muren på ny etter rivingen. 

På stødig grunn  

En kakkelovn er tung, så underlaget må tåle tung belastning. Over lang tid. Og det er viktig at gulvet er helt rett for å unngå at det blir sprekker eller knirking i gulvet. 

Avretting av gulvet.

Dermed avrettet vi gulvet før vi la nye fliser rundt området der ovnen snart skulle stå. Etter at det var gjort, lå alt til rette for at hovedpersonen kunne entre scenen. 

Hvite kakler og mørk murstein 

Og hovedpersonen var en hvit Kungsholm med messingdetaljer. En klassisk, jugendinspirert kakkelovn med relieffkrone. De hvite, skinnende kaklene står i sterk kontrast til mursteinen rundt. Dermed fungerer den ikke bare som en ny, pålitelig varmekilde – men også som et lyspunkt i den ellers mørke stuen. 

Etter at den ferdig kakkelovnen er montert.

Lurer du på om en kakkelovn hadde gjort seg i hjemmet ditt? Send en mail til stein@kakkelovner.no – så tar vi en uforpliktende prat!