Skal du hogge egen ved? Gjør det før påske!

Nå som våren nærmer seg og vedstabelen begynner å minke, er det på tide å tenke på veden for neste vinter. Visste du at det er best å hogge ved på vinteren, før sevjen kommer?

“Veden skal kløyves til påske”

Før i tiden brukte folk å si at “veden skal kløyves til påske”, slik at den rekker å tørke på våren og sommeren når lufta er varm, og bli klar til bruk når fyringssesongen begynner. 

Om vinteren “hviler” trærne, og tar derfor ikke til seg vann eller mineraler som gjør veden mer medgjørlig. På våren derimot “våkner” trærne til, knopper kommer og sevjen begynner å trekke opp, som fører til stor vannføring gjennom stammen og det tar lenger tid for veden å tørke, i tillegg til at du må fjerne løv og knopper.

Kløyv veden med en gang

Du kan med fordel kappe og dele/kløyve veden rett etter felling. Da er veden frossen og rå, og dermed lettere å håndtere. Halvtørr, seig og trådete ved gjør kløyvingen mer slitsomt. 

Venter du for lenge med å kløyve vil barken slippe fra kubbene og fuktighet kan trekke inn i veden som kan bli vanskelig å bli kvitt. 

Unngå å kappe stammen i for store kubber- dette forlenger tørketiden. 

Å kløyve veden er forholdsvis enkelt med de riktige verktøyene og den riktige teknikken er det en fin trening. 

Les dette gode tipset fra Oslo vedsentral.

HUSK: Til tross for god trening, kan vedhogst være farlig arbeid. Sørg for å ha riktig utstyr!

Stabling og plassering påvirker tørkingen

Med veden hogd og kløyvd er det tid for tørking av veden. Da er hvordan du stabler og plasserer veden essensielt for tørketiden. Mye vann skal ut av veden før den er klar til opptenning. Kubbene skal ha maks 20% fuktighet for å være god fyringsved. Og når veden er ferdig tørket, skal den oppbevares til neste vinter. 

Dette må du passe på:

  • Plasser vedstabelen på det mest vindfulle stedet på tomta – vind og sol er hovedfaktoren til tørkeprosessen.
  • Stable veden luftig ved å legge en pall eller noen tømmerstokker i bunnen. Pass også på at det er luft mellom lagene- det nederste laget bør ligge med barken vendt ned. Dette hindrer kubbene fra å råtne.
  • Står stabelen inn mot en vegg må du ha en luftespalte slik at lufta får sirkulert.
  • Dekk vedstabelen med et tak. En presenning kan hindre at veden tørker nok og holde på vannet i kubbene. 

Oppbevar veden tørt
Når veden har tørket er det viktig å holde den tørr når høsten kommer og luftfuktigheten ute øker. Det beste stedet er i en tørr kjeller eller i en garasje, men får du ikke lagret den inne, kan du holde veden tildekket med en god og tett presenning som holder været borte.

Husk å sjekke om du trenger løyve før hogsten!

For å kunne felle trær, både på egen eiendom eller i utmarka, er det noen steder nødvendig å ha søkt om tillatelse. Det gjelder ikke mange steder, men det er lurt å finne ut om det har noe betydning for deg- så unngår du å sitte med skjegget i postkassa. 

Dette er enkelt å finne ut av. Søk opp på din kommune og se om det er noen regulering på trefelling. 

Obs! Avtal med skogeier før du tar fatt på trefellingen! 
De har et HMS- ansvar for trygg hogst og riktig forvaltning av skogen-det er ikke noe morsomt å oppdage at du har hogd ned et verneverdig tre. 

Den følelsen – når høstmørket og kulda kommer – å ha hogd sin egen ved.

God hogst!

0

En Borgholm flytter inn i Borgen

I det gamle kulturlandskapet Borgen ligger en av Askers eldste gårder. Den har overlevd tre århundrer og har kjempet en innbitt kamp mot tidens tann. Men selv det staeste og stolteste av byggverk må til slutt innse at det behøver en hjelpende hånd.

Eierne satte dermed i gang en storstilt totalrenovering av hovedhuset. En interiørarkitekt ble gitt ansvaret for innredningen da det gamle herskapet skulle gjenreises. Med sitt blikk for detaljer, men også evnen til å se de store linjene, har arkitekten funnet balansen mellom originalt og nytt. Like praktfull som i sine glansdager. Men det var én detalj som manglet.

  

 

Interiørarkitekten tipset eierne om Gabrielsen. Vi tok turen til Borgen for befaring og for å prate med paret om hvordan vi kunne hjelpe med å sette prikken over i’en. Paret falt øyeblikkelig for våre kakkelbelagte skjønnheter og valgte seg ut modellen Borgholm som sitt nye familiemedlem. Med sitt enkle design og sin nette krone – og dører og detaljer i messing – var den som skapt for den nyoppussede dagligstuen.

Og skapt for stuen ble den faktisk. De originale takbjelkene fra 1700-tallet skulle beholdes, og ovnen måtte dermed bøye seg i respekt for det eldgamle treverket. Men til gjengjeld fikk den selskap av spesialdesignede bokhyller på hver side, elegant plassert for å fremheve rommets nye varmekilde.

Vi legger ikke skjul på at både vi og eierne ble fornøyde med det endelige resultatet. Borgholmen fant seg virkelig til rette i sitt nye hjem i Borgen. For en utenforstående kan det virke som om den alltid har bodd der – men det er jo også hensikten.

 

0

Et vintereventyr

Tidlig en februardag ringte telefonen. Vinteren holdt fremdeles et stramt grep rundt dagene, og gjennom den frosne telefonlinjen lød et enkelt budskap: Vi fryser.

Det var et eldre ektepar som ringte fra en villa på Stabekk. Vi reiste snart på befaring, og da vi steg ut av bilen – godt pakket inn i jakker, luer og skjerf – ble vi møtt av et herskapelig syn. Den gamle boligen oste av minner og historier, og en tynn strime med røyk sivet ut av pipen.

 

En gammel peis fjernes

 

I hjørnet av stuen stod nemlig en peis som for lengst hadde gjort sin plikt. En doven flamme vaiet over to vedkubber, men enda gikk det kalde gufs gjennom huset. Det ble klart at noe måtte gjøres.

Den gamle ovnen som snart skulle fjernes

Ikke lenge etterpå rev vi den gamle gruepeisen i en dans av aske og sot. Da det ikke fantes mer igjen av peisen, oppdaget vi at den også etterlot seg fint lite. Et nytt fundament måtte derfor legges.

Vi gikk raskt til verks med jobben. Panel og lister måtte byttes ut, og nytt gulv skjøtes inn. Panelet ble malt i en sval kontrastfarge, de brede listene i krisp hvitt.

Vår montør er i gang med å sette opp en kakkelovn modell Gabriel

 

En Gabriel tar form 

 

Til slutt var det tid for å montere kakkelovnen. Borte var snøvirvel og brøytekanter, og sommeren var for alvor på vei. Paret hadde falt for Gabriel: en klassisk rund modell, oppkalt etter Gabriel Burmeister selv.

Det er kronen som gjør ovnen unik. Den buer elegant ut og fremhever sukkerbitene som perler på en snor. De nøye håndstøpte sukkerbitene er også lagt over og under brennkammeret, og sørger for en følelse av harmoni for alle som hviler øynene på Gabriel.

 

De små, men viktige detaljene

 

Etter at ovnen var reist var det på tide å velge detaljer. For feieluken og kammerdørene gikk paret for blankpolert messing, som står i stil til resten av interiøret i villaen. De gylne detaljene ga om mulig en enda varmere glød – og både vi og paret kan leve i visshet om at de aldri trenger å hutre seg gjennom flere vintre.

Gabriel, i hvitt og messing, med lukkede dører

Gabriel, i hvitt og messing, med åpne dører


Kunne du tenke deg en kakkelovn til kulda for alvor setter inn? Ta kontakt på stein@kakkelovner.no for en befaring.

Og ta gjerne en titt på utvalget vårt i kakkelovner HER.

0
Slik fyrer du mer miljøvennlig

Slik fyrer du mer miljøvennlig

Å fyre riktig er viktig – både for helsen din og for miljøet. Her gir vi deg noen enkle tips til hvordan du kan fyre bedre og samtidig minimere utslippene.

Fyr med ved – ikke noe annet

Kakkelovner skal fyres med ved og ikke noe annet. Søppel, plast, impregnert trevirke og lignende hører ikke hjemme i en ovn. Disse materialene avgir giftige gasser og skal kildesorteres.

Veden du fyrer med, skal være moderat tørr. Altså skal den helst ha et fuktighetsinnhold på 15-20 prosent. Bruk gjerne en fuktmåler for å måle innholdet. Har du ikke en måler, er en god tommelfingerregel at veden bør ha ligget utendørs – under tak – i minst et halvt år. Og gjerne opptil ett år.

Passe tørr ved gir de beste flammene

Etter at du har tatt veden inn i hus, bør du helst bruke den i løpet av et par uker. Da blir den ikke for tørr. Er veden veldig tørr, brenner den fort og avgir dermed mindre varme. Samtidig blir forurensningen større.

Bruk et opptenningsmiddel

For å få fart på flammene og minimere utslippene er det lurt å bruke et opptenningsmiddel. Tennbriketter og tennposer er begge gode til dette formålet. Du kan også bruke tynne vedkubber eller kvister.

Avispapir, derimot, bør du helst unngå. Dette kan forsinke opptenningen og dermed forhindre lufttilførselen. Tennvæske skal du ikke bruke under noen omstendigheter. Ikke bare skaper det større utslipp, men det kan også gå utover brannsikkerheten.

Fyr fra toppen og ned

Å fyre fra toppen og ned har flere fordeler. Gassene som veden produserer, forbrennes i stedet for å forsvinne ut i luften. I tillegg skapes det en jevnere, mer behagelig flamme – og veden produserer varme lenger.

Stable veden luftig og helst i en firkant – med de groveste kubbene nederst. Opptenningsmiddelet plasseres rett under de øverste vedkubbene. Etter at du har tent på, lar du luken stå på gløtt til flammene har satt seg i de øverste kubbene. Deretter kan du stenge luken.

Tilfør luft

Det kreves mest luft i starten av opptenningen. Etter hvert som flammene har tatt tak, kan lufttilførselen justeres ned, men ikke stenges av helt. For lite luft gir nemlig en for langsom forbrenning og skaper større utslipp. En klar, gul flamme – som ikke er for kraftig – er et tegn på en god lufttilførsel.

Se på røyken

Forbrenningen er god dersom glasset på ovnen ikke sotes ned. Om du ikke har glassdør på ovnen, kan du også se på røyken som kommer ut av skorsteinen. Et godt tegn er om røyken er klar.

God fyring gir god innsikt til flammene

Er røyken gulaktig, svart eller grå er det sannsynlig at det slippes ut for mye forurensende stoffer. Blir ikke kvaliteten på røyken bedre med mer effektiv fyring, kontakt feier eller miljørådgiver for å se hva årsaken kan være.

Vær oppmerksom på at røyken kan bli hvit når det er kaldt. Grunnen er at kulden skaper en kondens som gir inntrykk av at røyken er tykkere. Denne kondensen er imidlertid helt ufarlig.

Ta hånd om asken

Aske sorteres som restavfall. Pass alltid på at asken er fullstendig kald og fri for gnister før den sorteres. Dersom du skal oppbevare asken eller frakte den, bør du ha asken i en brannsikker boks med lokk for å forhindre spredning av støv.

God fyring!

0